香港少有正宗川菜,呢間可算是 門面裝潢,桌椅擺設屬中國古典風,餐廳環境整齊寬敞,舒適不錯又選擇多的川菜之一




餐廳奉上兩款前菜,花生香脆而帶微甜,豆角香辣惹味,非常開胃。


酸辣三鮮 :必食之選。

這個凍盤真材實料,不但有有桂花蚌,鮑魚片,鮮蝦,款款都新鮮彈牙!

有大量蔥粒,芫茜同生蒜,增添味道層次。

還有爽滑麵條,配上酸辣汁,真的非常醒胃。


而且辣味好出,條脷食到好刺激!

佢每一碟菜都有唔同程度嘅辣,例如麻辣,酸辣,仲有火辣!

呢度既水煮牛肉好出色 ,除咗份量非常之多, 牛肉煮得啱啱好,有入口即溶嘅感覺。



其次就一定要試吓佢嘅鍋塌,味道可口之餘,豆腐好滑。



「清炒窩筍」,窩筍平日多數打邊爐先會有,呢度就用上湯浸,窩筍勁爽脆,口味非常特別!


前菜是蔥油海蜇,海蜇夠爽口有嚼頭,蔥油味香濃,有剪碎的蔥粒,整個就很配合,令人食欲大開。

天氣冷,吃餃子就最適合不過,餃子非常多汁,咬下去啖啖肉汁。



青椒土豆絲好考廚神刀工,呢度每條薯絲都切得均,夠幼,煮時又不會過久。


成都醬香鴨:鴨烤得很香,皮也很脆,加上醬汁,味道一流。


水煮桂花魚:一望已經見到好多桂花魚,魚肉切得夠厚,不怕一夾就散!


魚的份量好多,有厚切魚肉,又有魚尾,魚腩位,足足有成條魚的份量!


桂花魚肉雪白嫩滑,和麻辣湯很夾。


仲有佢嘅魚塊系冇魚骨,配埋有紅薯粉,麻麻辣辣 ,非常野味。

菜苗竹笙爽口:竹笙吸收了上湯的味道,份外好味。

這間川菜不但坐得舒服,食物高質,侍應們十分好客,加上食完又唔會趕客,仲有時間坐低傾下計飲下,很有賓至如歸的感覺。


甜品免費附送一碗綠豆沙,食得咁辣,最啱下一下火,清清麻辣味蕾,  很細心



天府人家

地址 :灣仔盧押道18號海德中心3樓(謝斐道入口)

電話號碼: 22050020