(打冷)大家一聽到呢兩個字,大家會聯想到啲乜嘢呢?炎熱嘅夏天坐喺條街(大排檔)到食?滿地水漬嘅地下?女士們更加大部份唔會敢去大排檔的洗手間。如果你咁諗你就一定要黎試吓【明記潮館】你就會知道原來打冷同食大排檔,並唔一定係男人的浪漫,女士都一樣得。

這間餐館是在商場裏面,樓底非常高,地方寬躺,有很多卡位,還分成一區區的廚品部,漁人碼頭,金牌滷水等…裝修特別,帶有香港特色。

餐廳位於旺角市中心,非常方便。店裡裝修非常別緻,有別於一般潮州餐廳。

收銀位的裝修非常精緻,傳統得來又不失華麗。

image.png

大廳坐的位置非常寬敞,還有一個大屏幕,啱晒同朋友一齊睇球賽。

而餐廳的另一邊就是色彩繽紛的貨櫃卡位,和大廳的風格完全不一樣。

每一間房間也別具風格,這是細房。旁邊還有另一間大房。

細看下,發現飾品櫃裏面有一些古董玩具。

還有一間很像salon的房間,非常特別。

【椒鹽炒鮮魷】炸到剛剛好夠晒脆口 乾身唔油膩椒鹽味濃,但不會太鹹。

【潮式蠔仔餅】 蠔量好足,炸得非常脆,但一定要趁熱食。

【水煮牛肉】 非常足料,真心好多牛肉。

【招牌小炒皇】呢個小菜真係食到停唔到口。

消費夠$300就會送滷水拼盤一個。

餐牌款式種類多,基本上是應有盡有。

有興趣嘅朋友可以試下【明記潮館】。食物質素高,價錢合理,新潮的裝修中不失大排檔的風味,去過一次就會感受到無論想食大排檔定打冷,原來都係可以涼住冷氣㗎。

地址:

明記潮館 (砵蘭180+商場) (旺角)

旺角砵蘭街180號砵蘭180+商場3樓

電話:24850888