相信大家都知道近年興起文青風,好多朋友都會特登搵一d文青風格的打卡點打卡,今次小編就同大家介紹一間係銅鑼灣田園文青風格嘅台灣料理 【犇之食堂】。經過門口已經被其格局及店名吸引住。

原來「犇」及「奔」的異字體,讀法與奔相同。有強大的意思亦可解作奔跑。

【門口的飲品ba】唔食野可坐係bar枱飲下台式飲品。

門口和店舖內的裝修主要木系風格。每一個位置也裝修得非常精緻,還標榜用日本產米。

懷舊風格的儲物櫃

店舖內掛滿田園風的花和小植物,牆身以電影海報做點綴,帶有懷舊感。

【眷村紅燒牛肉麵】 牛肉麵的湯底比較甜,冇藥材味,牛展都十分入味。

【犇之三寶麵】真的是重量級,麵條剛好又彈牙,牛腩一碗大約有三大塊 ,牛腩肉香加濃郁的湯。一個字正。

【鹽酥雞滷肉飯】滷肉跟飯的份量配搭得剛剛好,滷肉的肥瘦均勻,還有幾片醃青瓜非常醒胃。

【台式芋圓】  小編係非常鍾意食芋圓,黑糖薑底,唔會太甜。芋圓亦都非常彈牙。

餐廳仲會為環保出一分力,大家都支持吓啦。

大家有時間都可以黎嘆番杯台式飲品同打下卡喇!

地點:銅鑼灣白沙街11號地舖。

(港鐵銅鑼灣站F1出口,步行約2分鐘)

電話:24684668