太平山山頂除咗有凌霄閣同山頂廣場之外,其實仲有兩個秘密花園,一個就係【柯士甸山遊樂場】另外一個就係【山頂公園】係兩個地方嚟架,千祈唔好搞錯 。今次小編去左【柯士甸山遊樂場】同大家分享下。

【柯士甸山遊樂場】是香港一個公眾遊樂場,由康樂及文化事務署管理,位於香港柯士甸山道425號,鄰近柯士甸山道8號及山頂廣場附近。至於位置較高的山頂公園是柯士甸山道的盡頭。

沿著太平山餐廳旁邊的指示往柯士甸山遊樂場方向走,大約需時20分鐘就會到。

image.png

【柯士甸山遊樂場】曾是前港督的後花園,地方開揚,西望薄扶林水塘、大嶼山及南丫風采發電站,西北面向藍巴勒海峽,東北遙望山頂無線電站,環境優美。附近別墅守衛更是法定古蹟之一,配合旁邊天然環境,造就了香港少有的西式園林景致。

歐陸式花園,有極罕見典雅的噴水池,不少新人會黎呢到影攝婚相㗎。

在2011年翻新後,原有的廁所,設天幕的洗手間。

洗手間外採用紅磚,滿滿復古感,估唔到連洗手間都係打卡位。

洗手間旁邊就是【柯士甸山遊樂場】假日來到都唔係太多人。

相信好多人都係為左涼亭上黎打卡。影左呢張相,大家都就知道你上左山頂了。

呢個地方好多朋友都話去一次就愛上,感覺是一個隱世的天空花園一樣,大部份人來這裡的人都是本地人,遊客相對的少,充滿英式殖民時期的大公園,絕對是香港難得一個可以讓人放鬆的好地方,很適合一家大小郊遊野餐,仲可以帶埋狗仔黎玩㗎。難怪呢個花園被稱為富豪的後花園。大家如果仲有時間嘅可以繼續行上山去埋【山頂公園】。